W ślad za najlepszymi restauracjami w Tokyo, Londynie i Nowym Jorku wprowadziliśmy do naszej karty świeży korzeń Wasabi- jedno z najdroższych warzyw świata, uprawianych tylko w kilku miejscach poza Japonią.

Roślina rośnie jedynie w wilgotnych miejscach w temperaturze 8-20 C, a jej korzenie stale są obmywane przez wodę z górskich potoków. Do zbiorów  nadaje się dopiero po trzech latach uprawy.

Zgodnie z tradycją japońskich mistrzów , korzeń ucieramy dla Państwa na oryginalnej japońskiej tarce wykonanej ze skóry rekina, co pozwala wydobyć najbardziej szlachetne cechy rośliny, które po utarciu utrzymują się jeszcze przez około 15 minut. W ten sposób przygotowany korzeń Wasabi w ustach daje uczucie bardzo ostrego, ale w przeciwieństwie do sztucznego wasabi lub chilii stan ten znika tak szybko jak się pojawił.

Zrozumieją Państwo co mamy na myśli, już chwile po jego spróbowaniu....

Kyoto Sushi na FaceBook Kyoto Sushi na gastronauci.pl Kyoto Sushi na Trip Advisor