W ślad za najlepszymi restauracjami w Tokyo, Londynie i Nowym Jorku wprowadziliśmy do naszej karty świeży korzeń Wasabi- jedno z najdroższych warzyw świata, uprawianych tylko w kilku miejscach poza Japonią.
Roślina rośnie jedynie w wilgotnych miejscach w temperaturze 8-20 C, a jej korzenie stale są obmywane przez wodę z górskich potoków. Do zbiorów nadaje się dopiero po trzech latach uprawy.
Zgodnie z tradycją japońskich mistrzów , korzeń ucieramy dla Państwa na oryginalnej japońskiej tarce wykonanej ze skóry rekina, co pozwala wydobyć najbardziej szlachetne cechy rośliny, które po utarciu utrzymują się jeszcze przez około 15 minut. W ten sposób przygotowany korzeń Wasabi w ustach daje uczucie bardzo ostrego, ale w przeciwieństwie do sztucznego wasabi lub chilii stan ten znika tak szybko jak się pojawił.
Zrozumieją Państwo co mamy na myśli, już chwile po jego spróbowaniu....